Villapark Lipno Dreams


OMGEVING LIPNOMEER

Het lipnomeer ligt in de Zuid-Bohemen. Dit is een zeldzaam mooi en waterrijk gebied gelegen tussen Praag en de Oostenrijkse grens met vele sprookjesachtige kleine stadjes. Het gebied wordt gekenmerkt door schitterende natuurgebieden die u door de aanwezigheid van vele wandel- en fietsroutes kunt ontdekken.

Cultuur
De geschiedenis heeft in Zuid-Bohemen een bijzondere schat aan stedelijke monumenten achtergelaten. De parel wordt gevormd door Cesky Krumlov (zie foto hiernaast). Cesky Krumlov staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. In geen enkele Boheemse stad is zoveel middeleeuwse architectuur te vinden, het wordt dan ook niet voor niets het kleine Praag genoemd.

Ook in andere Zuidboheemse steden is het cultureel erfgoed goed bewaard gebleven. Voorbeelden hiervan zijn de steden Ceske Budejovice (o.a. bekend van het Budweiser bier), Trebon (kuuroord en geliefd bij toeristen, tevens door Unesco beschermd), Jindrichuv Hradec (veel monumenten uit de renaissance en barok periode), Bedhyne (bekend als kuuroord en revalidatiecentrum) en Tabor (monumentaal stadscentrum). Bovendien zijn er in deze streek nog vele kastelen te vinden waar de cultuur liefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Natuur
De natuur in deze streek kenmerkt zich door de aanwezigheid van het Lipnomeer en het Šumava gebergte en is een vakantie meer dan waard.

Lipnomeer
Dit meer is het eerste van een reeks stuwmeren in de rivier de Moldau (Vltavou). Langs dit 42 kilometer lange stuwmeer worden alle mogelijke watersporten beoefend: zwemmen, surfen, zeilen, roeien, kanoën en vissen. De plaatsen langs het meer, Horní Planá, Cerná v Pošumaví, Frymburk en Lipno zijn met elkaar verbonden door bus- en bootdiensten en beschikken allemaal over campings en stranden. Vanuit de meeste van deze plaatsen worden ook kano-, wandel-, fiets- en ruitertochten georganiseerd.

Šumava gebergte oftewel Boheemse Woud
Het Boheemse Woud is onder natuurliefhebbers en wintersporters een geliefd vakantiegebied. Dit natuurgebied heeft zijn schoonheid goed kunnen behouden omdat het tot voor kort een militair gebied was waardoor industrie zich hier niet mocht vestigen. Mede door de goede bewegwijzering kunnen wandelaars optimaal genieten van de vele mooie plekken die dit gebergte rijk is. In de winter kan er volop worden geskied op de diverse pistes die ruim van liften zijn voorzien. Ook voor fietsers en liefhebbers van de hengel- en jachtsport biedt het Boheemse Woud veel mogelijkheden. Tochten per vlot, kano en roeiboot zijn erg populair en sinds 1993 beschikt het gebied over een uitgebreid netwerk van fietspaden. In de Šumava ontspringt de rivier de Moldau (of Vltavou). Zo'n 20 kilometer stroomafwaarts is dit stroompje (kunstmatig) uitgegroeid tot het reeds bovengenoemde Lipnomeer, in feite een groot stuwmeer van 42 kilometer lang en gemiddeld enkele kilometers breed.

Andere bezienswaardigheden in de direkte omgeving van het lipnomeer
- het 12e eeuwse klooster in Vyssi Brod
- de uitkijktoren bij Svaty Tomas van waar u over het hele lipnomeer kijkt
- het kasteel van de familie Rosenberg in Rozmberk
- het schitterende kasteel in Hluboka nad Vltavou

De favoriete drank van veel Tsjechen is bier. Er bevinden zich vele brouwerijen in Tsjechie. In de Zuid-Bohemen kan een bezoek worden gebracht aan de Eggenberg brouwerij of de Budweiser brouwerij.

Klimaat
Tsjechië heeft een landklimaat. Dit betekent dat er gemiddeld in een jaar minder neerslag valt. De zomers zijn gemiddeld zo'n 5 graden warmer en de winters zo'n 5 graden kouder.

De weersvoorspelling voor Lipno voor de komende dagen: